Sukhbir Singh Badal, Shiromani Akali Dal'ın başkanlığından istifa etti

kosc

New member
Sukhbir Singh Badal Cumartesi günü Shiromani Akali Dal (SAD) başkanlığından istifa etti.

Shiromani Akali Dal'ın (SAD) o dönem başkanı olan Sukhbir Singh Badal, 13 Kasım'da Amritsar'daki Altın Tapınak'taki Akal Takht'a gönderilecek mektubu içeren bir zarf taşıyor. (Sameer Şehgal/HT dosyası)

“Yeni cumhurbaşkanının seçilmesinin önünü açmak için istifasını SAD çalışma komitesine sundu. Parti sözcüsü Daljit Singh Cheema, X'te yaptığı paylaşımda, tüm parti liderlerine ve çalışanlara, liderliğine olan güvenlerini ifade ettikleri ve Başkan olarak görev yaptığı süre boyunca tam destek ve işbirliği sağladıklarından dolayı teşekkür etti.

Badal'ın istifası, Akal Takht'ta konuşma yapmasından üç gün sonra geldi ve Jathedar Giani Raghbir Singh'e, Panj Singh Sahiban'ı (Sih din adamları) kısa süre içerisinde kendisine tankhah (dini ceza) vermesi için bir toplantı düzenlemesi yönünde çağrıda bulundu. SAD tarafından yapılan hatalar nedeniyle Sihlerin en yüksek laik makamı tarafından tankhaiya (dini suiistimal suçu) ilan edilmesinden bu yana yarım ay geçti Akali isyancı liderlerinin şikayeti nedeniyle hükümet 2007'den 2017'ye kadar.

Cheema ve SAD liderleri Parambans Singh Romana ve Kanwarjit Singh Rozy Barkandi'nin eşlik ettiği Badal, Çarşamba günü Altın Tapınak'ta saygı duruşunda bulundu ve randevu mektubunu kompleksteki Akal Takht sekreterliğine teslim etti. Giani Raghbir Singh'in yokluğunda mektup Sekreterlik personeli tarafından alındı.

“Tanhaiya ilan edileli iki buçuk ay oldu. Singh Sahiban'ın fermanı bir an önce yayınlamasını rica ediyorum. Bir Sih ve SAD Başkanı olarak ona itaat edeceğim. Mektubu gönderdikten sonra Badal, “Siyasi ve kişisel sorumluluk taşıyorum” dedi.

“Pencap'ta yakında belediye şirketlerine ve diğer yerel organlara seçimler yapılacak. Bu nedenle Akal Takht Sahib'e yeni bir başvuruda bulunuldu” dedi Cheema.

SAD, Akal Takht'ın Badal'ın kampanya yapmasını ve katılımını engellemesinin ardından 20 Kasım'da yapılan dört parlamento ara seçimini zaten atladı. Badal, son mektubunda, “Akal Takht'ın talimatı gereği kamusal etkinliklerden uzak durdum. 17 Ekim'de SAD liderlerinden oluşan bir heyet Akal Takht Jathedar'a başvurarak kendisinden bir an önce karar almasını talep etti. 22 Ekim'de parti liderliği, dört Pencap Meclisi seçiminde SAD adaylarının yanında yer almama izin verilmesi talebiyle tekrar ona yaklaştı. SAD, 20 Kasım'daki ara seçimlere katılmak istiyordu. Seçimlere katılmadaki başarısızlığımız Punjab ve Panth'a zarar verdi, ancak Panth kurumlarının saygısını ve maryadasını sürdürmek için Akal Purakh'ın iradesini takip ettik.”

“Ancak bugün Sih Panth ve Pencap büyük zorluklarla karşı karşıya. İstesem de buna engel olamıyorum. Bu durum Panth ve Punjab partisinin çalışmalarını etkiliyor. Bu nedenle sizden bir kez daha benim için uymayı taahhüt ettiğim bir emir çıkarmanızı rica ediyorum” diye ekledi.

Birkaç gün önce Akal Takht, Badal'ın sorununu tartışmak üzere Sih alimleriyle bir toplantı düzenledi ve onların önerilerini aldı. Giani Raghbir Singh, Sukhbir ve SAD ile ilgili nihai karar alınmadan önce Sih örgütleri ve mezheplerin temsilcileriyle önümüzdeki günlerde konuyu görüşmek üzere bir toplantı daha düzenleneceğini söyledi.