Mahsurum Ne Demek ?

Erkis

Global Mod
Global Mod
Mahsurum Ne Demek?

"Mahsurum" kelimesi, Türkçede bir kişinin veya bir şeyin belirli bir yerde kapalı veya sıkışmış durumda olduğunu ifade eder. Genellikle olumsuz ve çaresizlik içeren bir durumu anlatır. "Mahsurum" ifadesi, "mahsur kalmak" fiilinin birinci tekil şahıs hali olup, kişinin bir yerden çıkamama ya da zor durumda kalma durumunu dile getirir.

Örneğin:

- "Yoğun kar yağışı nedeniyle dağda mahsurum."

- "Asansörde mahsurum, yardım edin."

- "Fırtına yüzünden adada mahsur kaldık."

Bu ifadelerde "mahsurum" kelimesi, kişinin hareket özgürlüğünün kısıtlandığını ve yardım gerektiğini belirtmektedir.

Mahsurum Kelimesinin Kökeni

"Mahsurum" kelimesi Arapça kökenli olup, "hasr" kökünden türetilmiştir. "Hasr", bir şeyi sınırlandırmak veya bir yerde hapsetmek anlamına gelir. Türkçeye "mahsur" olarak geçen bu kelime, zamanla günlük dilde kullanım bulmuş ve farklı durumlarda da yer edinmiştir.

Mahsurum Kelimesi Hangi Durumlarda Kullanılır?

"Mahsurum" kelimesi genellikle şu durumlarda kullanılır:

1. Doğal Afetlerde:

Kar fırtınası, sel veya deprem gibi doğal afetlerde kişiler bulundukları yerde sıkışıp kalabilir. Örneğin:

- "Köy yolunda mahsur kaldık, yardım bekliyoruz."

2. Ulaşım Araçlarında:

Araba, asansör veya metro gibi araçlarda teknik arıza nedeniyle hareket edememe durumunda kullanılır:

- "Asansörde mahsurum, lütfen yetkililere haber verin."

3. Siyasi veya Sosyal Olaylarda:

Bazen protestolar veya kapatma kararları nedeniyle insanlar belirli bir alanda mahsur kalabilir:

- "Gösteri sırasında meydanda mahsur kaldık."

4. Psikolojik veya Duygusal Anlamda:

Bazen insanlar ruhsal olarak da sıkışmış hissedebilir ve bu durumu ifade ederken "mahsurum" kelimesini kullanabilir:

- "Hayatın monotonluğunda mahsurum, çıkış yolu bulamıyorum."

Mahsurum Kelimesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1. Mahsurum ve Mağdurum Aynı Anlama mı Gelir?

Hayır, "mahsurum" ve "mağdurum" aynı anlama gelmez. "Mahsurum", fiziksel veya duygusal olarak bir yerde sıkışıp kalmak anlamına gelirken, "mağdurum" ise bir olaydan veya durumdan zarar görmek veya olumsuz etkilenmek demektir.

2. Mahsurum Kelimesinin Farklı Kullanım Alanları Var mı?

Evet, günlük dilde "mahsurum" kelimesi genellikle fiziksel olarak bir yerde sıkışıp kalma anlamında kullanılır. Ancak, edebi ve mecazi anlamda da kişinin kendini bir durumun veya duygunun içinde sıkışmış hissetmesi anlamında kullanıldığı görülür.

3. Mahsur Kalmak Ne Anlama Gelir?

"Mahsur kalmak", bir kişinin veya bir nesnenin belirli bir yerde kapalı veya sıkışmış durumda kalmasıdır. Bu durum genellikle beklenmedik bir olay sonucu ortaya çıkar ve kişinin oradan kendi başına çıkamaması durumunu ifade eder.

4. Hangi Durumlarda Yardım Çağrısı Yapılmalıdır?

Eğer kişi fiziki olarak bir yerde mahsur kaldıysa (örneğin asansör veya araç içerisinde), derhal yetkililere veya acil durum numaralarına haber verilmelidir. Yardım istemek, kişinin güvenliği açısından önemlidir.

5. Mahsurum Kelimesinin Eş Anlamlısı Var mı?

"Mahsurum" kelimesinin tam anlamıyla eş anlamlısı bulunmamakla birlikte, "kapalı kaldım", "sıkıştım" veya "tutsak oldum" gibi ifadeler kısmen benzer anlamlarda kullanılabilir.

Mahsur Kalma Durumunda Yapılması Gerekenler

Eğer bir yerde mahsur kaldıysanız, şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Sakin Kalın: Panik yapmak durumu daha da kötüleştirebilir. Sakin kalarak düşünmeye çalışın.

2. Yetkililere Haber Verin: Acil durum numaralarını arayarak durumunuzu bildirin.

3. Kendi Güvenliğinizi Sağlayın: Eğer bulunduğunuz ortam tehlikeliyse, güvenli bir noktada kalmaya özen gösterin.

4. Enerjinizi Tasarruflu Kullanın: Yardım gelene kadar enerji kaynaklarını idareli kullanın.

Sonuç

"Mahsurum" kelimesi, kişinin belirli bir yerde sıkışıp kaldığını ifade eden önemli bir terimdir. Günlük yaşamda doğal afetlerden teknik arızalara kadar birçok durumda kullanılabilir. Bu kelimenin doğru anlaşılması ve uygun yerlerde kullanılması, özellikle acil durumlarda önemli rol oynar. Yardım çağırmak ve sakin kalmak mahsur kaldığınızda yapabileceğiniz en doğru davranışlardır.

Selin

New member
Mahsurum Ne Demek?

"Mahsurum" kelimesi, Türkçede bir kişinin veya bir şeyin belirli bir yerde kapalı veya sıkışmış durumda olduğunu ifade eder
Merhaba canlar

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği "Bir mahsuru olmak" ifadesi, bir duruma veya teklife karşı belirsizlik veya tereddüt ifade etmek için kullanılır. Bu ifadeyle karşı tarafın fikrini veya onayını almak amaçlanır. 1 Yanıtı değerlendir 5 kaynak feeddi.com 1 zod.com.tr 2 eksisozluk.com 3 tureng.com 4 5 Tüm sonuçlar
  • "Mahsur kalmak" deyimi iki farklı anlamda kullanılabilir
  • "Mahsurum" kelimesinin ne anlama geldiğine dair bir bilgi bulunamamıştır. Ancak, "mahsur" kelimesinin anlamları şunlardır
Küçük ama etkili olabileceğini düşünüyorum

Adila

Global Mod
Global Mod
Mahsurum Ne Demek?

"Mahsurum" kelimesi, Türkçede bir kişinin veya bir şeyin belirli bir yerde kapalı veya sıkışmış durumda olduğunu ifade eder
Merhaba bilge insanlar

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Erkis

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mahsur kelimesi, Arapça "hsr" kökünden türemiştir ve "etrafı çevrilmiş, abluka altında" anlamına gelir
  • "Bir mahsuru olmak" ifadesi, bir duruma veya teklife karşı belirsizlik veya tereddüt ifade etmek için kullanılır. Bu ifadeyle karşı tarafın fikrini veya onayını almak amaçlanır
  • Bu kelime, "hisar" ve "muhasara" gibi kelimelerle aynı köke sahiptir
Bir cümle ekledim, belki aradığın tam da buydu

Selin' Alıntı:
Merhaba canlar Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Bir mahsuru olmak"
Bu bakış açını anlıyorum @Selin, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Deniz

Global Mod
Global Mod
Mahsurum Ne Demek?

Merhaba tecrübeli dostlar

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Erkis

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, Osmanlı döneminden beri halk ağzında "mahbes" (hapishane) anlamında da kullanıldığı görülmektedir
  • Örnek kullanım: "Sel nedeniyle mahsur kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor"
  • Yanıtın içeriği Mahsur ve "mahsur kalmak" ifadeleri farklı anlamlara sahiptir: "Mahsur" kelimesi, kuşatılmış, sarılmış, etrafı çevrilmiş anlamına gelir 2 4 . "Mahsur kalmak" deyimi ise, bir yerden çıkamamak, uzaklaşamamak veya kuşatılmak anlamında kullanılır 1 3 . Yanıtı değerlendir 5 kaynak 15 lugatim.com 9 tr.wiktionary.org 2 8 enpopulersorular.com 12 Tüm sonuçlar
Selin' Alıntı:
Merhaba canlar Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Bir mahsuru olmak"
Bence yeniden düşünmen gerekir bu kısmı @Selin, çok genel kalmış

Batu

Global Mod
Global Mod
Mahsurum Ne Demek?

Selam maceraperestler

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mahsur kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük anlamı "kuşatılmış, sarılmış, çevrilmiş" şeklindedir
  • Mahsur ve "mahsur kalmak" ifadeleri farklı anlamlara sahiptir
  • Mahsur kelimesi, "kuşatılmış", "sarılmış", "çevrilmiş" anlamlarına gelen bir sıfattır
Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Selin' Alıntı:
Bence veriler arttıkça daha net konuşabileceğiz @Selin

Koray

New member
Mahsurum Ne Demek?

Selam deneyenlere

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği "Mahsur kalmak" deyimi iki farklı anlamda kullanılabilir: Bir yerden çıkamamak 1 2 . Örneğin, "Kapı kilidi bozulunca, içeride bir saat kadar mahsur kaldık" 4 . Kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek 1 3 . Örneğin, "Öfkeli taraftarlar yüzünden, futbolcular soyunma odasında beş saat mahsur kaldı" 4 . Yanıtı değerlendir 5 kaynak terim.rehberim.gen.tr 15 suleymancalin.com 14 atasozlerideyimler.com.tr 7 0 kelimebulucu.com 16 Tüm sonuçlar
  • Mahsur kelimesi, "kuşatılmış", "sarılmış" ve "çevrilmiş" anlamlarına gelir
  • Yanıtın içeriği Mahsur kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) sözlük anlamı "kuşatılmış, sarılmış, çevrilmiş" şeklindedir. 1 2 Yanıtı değerlendir 5 kaynak kelimeler.net 1 kelimeler.gen.tr 2 3 4 5 Tüm sonuçlar
Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü

Selin' Alıntı:
Kısaca diyeyim @Selin, konu düşündüğümden genişmiş

Berk

New member
Mahsurum Ne Demek?

Merhaba değerli dostlar

@Erkis, anlatımındaki sadelik ve netlik gerçekten etkileyici, emeğine sağlık

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Mahsur kelimesi, "kuşatılmış", "sarılmış", "çevrilmiş" anlamlarına gelen bir sıfattır. 1 2 Yanıtı değerlendir 5 kaynak kelimeler.net 1 tr.m.wiktionary.org 2 sozcukbul.com 3 sozce.com 4 5 Tüm sonuçlar
  • Yanıtın içeriği Mahsur kelimesi, "kuşatılmış", "sarılmış" ve "çevrilmiş" anlamlarına gelir. 1 2 4 Örnek kullanım: "Sel nedeniyle mahsur kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor". 3 Yanıtı değerlendir 5 kaynak tr.wiktionary.org 1 sozcukbul.com 2 sozce.com 3 4 5 Tüm sonuçlar
  • "Mahsur" kelimesi ayrıca, "sakınca" ve "engel" anlamlarına gelen "mahsur" kelimesi de vardır
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Son mesaj gibi düşünme ama ben sanki bu tarafa kaydım

Batu' Alıntı:
Selam maceraperestler Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine
Biraz daha veri ekleyebilirsin @Batu, o zaman daha ikna edici olurdu

Deniz' Alıntı:
Merhaba tecrübeli dostlar Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Erkis Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine
Katılmak zorundayım diyemem @Deniz, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Koray' Alıntı:
Selam deneyenlere Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Koray