Plansız inşaat çalışmaları ve kısa süreli şiddetli yağışlar Shimla’da toprak kaymalarına neden oldu

kosc

New member
Dağ yamaçlarındaki plansız inşaatlar ve açık drenajlar, bu yıl ısrarlı muson yağmurları sırasında kısa ama yoğun yağışların yaşandığı Shimla bölgesinde geçen ay heyelanları hızlandırdı. 14-16 Ağustos tarihleri arasında eyalet başkentindeki Krishnanagar, Phagli ve Shiv Bauri’deki üç büyük toprak kaymasında 27 kişi hayatını kaybetti.


Devlet Afet Yönetim Otoritesi tarafından yapılan bir araştırma, Shimla bölgesinde bir düzineden fazla toprak kaymasını tetikleyen faktörlerin bir kombinasyonunun, yamaçlarda kalın bir enkaz tabakasının birikmesi ve sürekli yağmurlar nedeniyle aşırı doymuş toprak katmanları da dahil olduğunu buldu. (HT dosya fotoğrafı)

Devlet Afet Yönetim Otoritesi (SDMA) tarafından yapılan bir araştırma, Shimla bölgesinde bir düzineden fazla toprak kaymasını tetikleyen faktörlerin bir kombinasyonunun, yamaçlarda kalın enkaz katmanlarının birikmesi ve sürekli yağmurlar nedeniyle aşırı doymuş toprak katmanları da dahil olduğunu buldu.

Ayrıca Okuyun: Shimla’da devlet işi yok: Sukhu’nun yeri değişti

32 sayfalık rapor, bu Nisan-Ağustos musonu sırasında Shimla’daki yağış miktarının 221 mm ile 552 mm arasında değiştiğini, yani önceki yıllara göre önemli ölçüde yüksek olduğunu ortaya koydu. “Nisan’dan Ağustos’a kadar olan yağışlı dönem, alt toprağın aşırı doygunluğuna yol açtı ve bu da enkaz kaymalarına yol açtı” dedi.

Uzman ekip, kıdemli bilimsel yetkili SS Randhawa; Puneet Guleria, Eyalet Jeoloğu; Jeolog yardımcısı Sunil Verma; Neelam Gupta, XEN, Tasarım, HPPWD; Basant Rathore, XEN, JSV, Kasumpti; Rajiv Kaundal, asistan mühendis, tasarım; Dinesh Thakur, AE, Shimla MC ve Naib Tehsildar Khem Chand Verma.

Komite, Shimla’da, Sanjauli’deki su deposu, Konut Kurulu Kolonisi, Benmore, Majitha Evi, Chotta Shimla, Himland Oteli Karşısı, Shivpuri MC Yolu; Krishnanagar ve Lal Kothi Fagli’nin yanı sıra Talland’daki kentsel gelişim ofisi.

Rapor, Shiv Bauri’de olduğu gibi kırık ve doğrusal yapısal çöküntülerin etkileri artırdığını ortaya çıkardı. Plansız şev inşaatı ve açık drenaj şevleri dengesiz hale getirmiştir.

Komite, hasarın şiddetli olduğu veya jeolojik olarak aktif olduğu alanlar için, Hindistan Jeoloji Araştırması’nın, heyelan yönetimi için düğüm noktası teşkilatının veya Himalaya bölgesinde hafifletme konusunda uzmanlığa sahip diğer herhangi bir teşkilatın dahil olduğu saha araştırmaları yapılmasını tavsiye etti.

Bu da heyelanlara yol açtı

SDMA Uzman Komitesi raporuna göre Shimla şehri, 14-16 Ağustos tarihleri arasında şiddetli yağışların tetiklediği heyelanlardan aşağıdaki nedenlerden dolayı ağır hasar gördü:

*Hassas yamaçlarda kalın bir moloz örtüsünün birikmesi

Himalayaların yamaçları hassastır ve en genç dağ silsilesi hâlâ inşaat aşamasındadır. Hint plakası kuzeye doğru hareket ediyor ve Avrasya plakasının altına dalıyor ve Himalayalar hala yılda yaklaşık 5 mm hızla yükseliyor, bu da onu jeolojik olarak aktif ve yapısal olarak zayıf kılıyor. Jeolojik olarak Shimla şehri, Jutogh bindirmesi boyunca daha genç oluşumların üzerinde yer alan yaşlı kayaların tektonik yer değiştirmesiyle oluşan bir bloğun üzerinde yer almaktadır.

*Yüzey suyunun kötü bertaraf edilmesi

Zamanla Shimla şehrinin genişlemesi plansız drenajla sonuçlandı. Yamaçlardaki açık depolama onları dengesiz hale getirdi.

*Yaşlanan ağaçların bağlanma gücünün azalması

Şiddetli yağmur sırasında neredeyse dik yamaçlarda deodarların sökülmesi, uzun ömürlü ve toprak altı yüzeyine bağlanma gücü zayıf olan ağaçların kalın toprak örtüsünü destekleyememesi nedeniyle enkaz akışına neden oldu.

*Şiddetli ve sürekli yağmur

Bu yıl şiddetli ve ısrarcı yağışlar endişe kaynağı oldu. Shimla’da 2014-2023 yılları arasında Nisan-Ağustos aylarında meteorolojik verilerin analizi, şehrin bu yıl Nisan ayında 221-225 mm, Ağustos ayında ise 384-552 mm yağış kaydettiğini gösteriyor. Bu, önceki yıllardaki toplam yağış miktarından önemli ölçüde daha yüksektir.

*Metasedimentlerin kırık karakteri

Yamaçları destekleyen Jutogh ve Shimla kaya gruplarından gelen metasedimanlar doğal olarak kırılmış olup yamaçları kırılgan hale getirmektedir.

*Moloz örtü üzerine bina

Shimla plansız kentleşmeye tanık oldu. Enkaz altındaki binaları destekleyen setler şiddetli yağmura dayanamadı.

*Yapısal çöküntü

Metamorfik arazide kayalar birincil gözenekliliğe sahip değildir ve ikincil gözenekliliğe sahip kırıklar boyunca geçirgendir. Himalayalar’daki doğrusal çöküntülerin yapısal olarak kontrol edildiğine inanılıyor. Bu çatlaklar ve yapısal çöküntüler, yeraltı suyunun nüfuz etmesine yönelik kanallardır ve alt tabakanın doygunluğunu arttırır.


  • YAZAR HAKKINDA


    Gaurav Bisht, bilimpark.com.tr’nin Himaşal bürosuna başkanlık ediyor. Tepe eyaletindeki siyaseti ve kitleleri etkileyen diğer konuları ele alıyor. …Ayrıntılı olarak görün