Jammu ve Keşmir'in dişsiz bir CM'ye ihtiyacı yok: Eyalet adayı

kosc

New member
Yüksek Mahkeme, Jammu ve Keşmir'de devletin yeniden kurulmasını amaçlayan bir dilekçeyi dinlemeyi kabul ederken, dilekçe sahibi Zahoor Ahmad Bhat, milletvekillerinin seçimlerden sonra yasa çıkarmak ve bunun için çalışmak üzere yasalar çıkarabilmesi gerektiğini, dolayısıyla eyalet olmanın Jammu ve Keşmir halkının hakkı olduğunu söyledi. onların nüfusu.

Jammu ve Keşmir'in yeni seçilen CM'si Omar Abdullah (dosya)

Keşmir'in orta kesimindeki Budgam bölgesinden iki dilekçe sahibinden biri olan siyaset bilimi öğretim görevlisi Bhat, insanların UT nedeniyle Jammu ve Keşmir'de “dişsiz” bir başbakan (CM) ve temsilci istemediklerini söyledi. Diğer dilekçe sahibi ise MTech derecesini tamamlamış bir aktivist olan Khurshid Malik'tir.

“Yüksek Mahkeme, Madde 370 kararında Jammu ve Keşmir'de meclis seçimlerinin 30 Eylül'e kadar yapılması talimatını vermişti. Ayrıca devletin mümkün olan en kısa sürede yeniden kurulmasını da emretti. Bhat, “Devletin yeniden tesis edilmesi için Yüksek Mahkeme'ye tekrar başvurduk” dedi.

33 yaşındaki Bhat'ın doktora derecesi var. siyaset bilimi ve LLB derecesi. Yükseköğretim bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda 370. Maddenin yürürlükten kaldırılmasına karşı dilekçe verenlerden biriydi ve Yüksek Mahkeme duruşmaları sırasında göründükten sonra Ağustos 2023'te J&K hükümeti tarafından kısa süreliğine görevden uzaklaştırıldı. SC'nin müdahalesinin ardından yasağı daha sonra kaldırıldı.

“Biz 370. maddenin iade edilmesi konusunda ısrar ettik ve bu olmayınca en azından devletin yeniden tesis edilmesi gerekiyor. SC eyaletin yeniden tesis edilmesi gerektiğini ancak hükümetin bunu yapmadığını söylediğinde dilekçe verenler bizdik. Bu bağlamda devleti mümkün olan en kısa sürede yeniden tesis etmeyi hedefliyoruz” dedi Bhat.

Perşembe günü Yüksek Mahkeme (SC), Cammu ve Keşmir'in devletliğini iki ay içinde yeniden tesis etme yönünde talimat isteyen dilekçeyi dinlemeyi kabul etti. Bu gelişme, Jammu ve Keşmir Birlik Bölgesi'nde Omar Abdullah liderliğindeki yeni hükümetin yemin etmesinden sadece bir gün sonra gerçekleşti.

Bhat, “İnsanlar temsilcilerini seçtiler ve yalnızca devlet yeniden kurulduğunda çalışabilecekler, aksi takdirde dişsiz kaplanlara dönüşeceklerine dair söylentiler var” dedi.

Bhat, kendisine genel seçimlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için başkanları eğitme görevi verildiği için seçim süreciyle yakından ilgilendi.

“Devlette insanlar haklarını alır ve temsilcileri çalışabilir. Halkları için kanunlar yapabilirler. Bu bölge insanının anayasal hakkıdır. Bu aynı zamanda devletin yeniden tesis edilmesi gerektiğine dair SC'nin kararıdır” dedi.

Ağustos 2019'da Jammu ve Keşmir'in 370. Madde kapsamındaki özel statüsü Parlamento tarafından iptal edildi ve eyalet ikiye bölünerek yasama organı olan J&K Birlik Bölgeleri ve yasama organı olmayan Ladakh'a indirildi. Aralık 2023'te Yüksek Mahkeme, 370. Maddeyi yürürlükten kaldıran kararı onadı ve Hindistan Seçim Komisyonuna Eylül 2024'e kadar Cammu ve Keşmir'de genel seçimler yapılması talimatını verdi.

Seçimler 1 Ekim'e kadar üç aşamada gerçekleştirildi ve 16 Ekim'de Jammu ve Keşmir'in yeni hükümeti, Ulusal Konferans lideri Omar Abdullah'ın başbakanlığı ve beş üyeli kabinesi ile kuruldu.

“Kendi kararını uygulamak ve J&K'nin orijinal durumunu yeniden tesis etmek için SC'nin dikkatini çekmek istedik. Bhat, bunun “sahte” veya “dişsiz” bir durum veya CM'nin hiçbir yetkisinin olmadığı gerçek bir durum olması anlamında orijinal olduğunu söyledi.

Dilekçe, J&K'de sandıkların bitmesinin ardından 6 Ekim'de sunuldu ve bugün davanın görülmekte olduğu belirtildi.

“Ben bir akademisyenim, siyaset bilimi dersi veriyorum ve aynı zamanda hukuk diplomam var. Dolayısıyla bu ülkenin vatandaşı olma haklarımın ve Anayasanın bana neyi güvence altına aldığını biliyorum. Haklarınızı korumak için SC'nin yargı yetkisine başvurmanızın tek nedeni budur” dedi Bhat.