Balık yetiştiriciliği için en uygun yaz ayları: Ludhiana, Veteriner Üniversitesi

kosc

New member
Kuzey Hindistan'da mart ayından kasım ayına kadar olan yazlar balık yetiştiriciliği için uygundur. Guru Angad Dev Veterinerlik ve Hayvan Bilimleri Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne göre, birkaç akıllı yönetim ipucu üretimi ve çiftçilerin gelirini önemli ölçüde artırabilir.


Balık havuzundan arta kalan su, pirinç tarlalarının ve diğer tarım alanlarının sulanmasında kullanılabilir. (HTfotoğraf)

Balıkçılık fakültesi dekanı Meera D. Ansal, sıcak yüzey tabakasının altında balıklara rahat alan sağlamak için çiftçilerin yoğun yaz sezonunda 1,5 ila 6 metrelik su derinliğini korumaları gerektiğini söyledi. Ansal, bu süre zarfında havuzdaki biyolojik aktivitenin artması nedeniyle şafak vakti öldürücü seviyelere düşebilecek “oksijen” seviyelerinin izlenmesini önerdi.

Yalnızca HT Uygulamasından en son Hindistan Genel Seçim haberlerine özel erişim elde edin. Şimdi İndirin! Şimdi İndirin!

Optimum oksijen seviyelerini korumak için havuzların güneş doğmadan önce taze su ekleyerek veya havalandırıcılar kullanılarak havalandırılmasını önerdi. Balıklar yüzeyde nefes alıyorsa havalandırma sağlayın ve su kalitesi iyileşene kadar gübreleme ve yemlemeyi bırakın. Düzenli su değişimi balık üretimini ve büyümesini destekler. Dekan, göletten arta kalan suyun besin bakımından zengin olacağını ve pirinç tarlalarının ve diğer tarım alanlarının sulanmasında kullanılabileceğini ekledi.

Veteriner hekimliği uzmanları, havuzda plankton üretiminin ve önerilen rejime göre beslenmenin optimize edilmiş üretim hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Sürdürülebilir plankton üretimi için havuzu kademeli olarak birkaç dozda gübreleyin. Yem israfını azaltmak ve daha iyi yem dönüştürme verimliliği elde etmek için çiftliklerden gelen pelet yemi kullanın. Su koyu yeşil, kahverengi veya yeşil-kahverengiye dönerse veya yüzeyde yosun çoğalması görülürse, durum normale dönene kadar gübreleme ve beslemeyi bırakın. Ayrıca, yoğun gündüz saatlerinde 9,5'i aşabilen ve gece saatlerinde 7,0'ın altına düşebilen su pH'ındaki gündüz ve gece dalgalanmalarını da kontrol edin. Optimum pH aralığını 7,5 ila 8,5 arasında tutun.

Daha yüksek üretkenlik elde etmek için çiftçilerin havuzları aşırı stoklamaktan, beslemekten veya gübrelemekten kaçınması gerekir. Girdi maliyetlerini artırır ve su kalitesini düşürür. Ayrıca, artan sıcaklık ve pH ile amonyak toksisitesi artar, bu da strese, hastalık salgınına veya ölüme yol açar. Uzmanlar, bu tür durumlarda havuzları iyi havalandırın, genel tuz ekleyin ve tavsiyelere göre alçı/şap uygulayın.

Balık yetiştiriciliğinde hastalık yönetiminin altın kuralı, büyük hacimli havuz suyunun dezenfekte edilmesi pahalı olduğundan “önlemek tedavi etmekten daha iyidir”dir. Kara hayvanlarının aksine su altı balıklarının bireysel tedavisi mümkün değildir. Dekan, balık sağlığını korumak için çiftçilerin, pH < 8,0 ise dönüm başına 50-100 kg kireç, dönüm başına 1-2 kg potasyum permanganat veya dönüm başına 400 ml “CIFAX” uygulamasıyla önerilen profilaktik önlemleri takip etmelerini tavsiye etti; Zararlı patojenlerin girişini önlemek için önerilen biyogüvenlik önlemlerini izleyin. Hastalık durumunda doğru teşhis ve tedavi için bir uzmana başvurunuz.